Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
500 g Mąka
-
300 g Masło
-
125 g Cukier puder
-
3 łyżki Cukier
-
5 sztuk Jajko
-
4 łyżki Śmietana 22%gęsta
-
1 paczka Cukier waniliowy
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1 sztuka Skórka z pomarańczy
-
Składniki na nadzienie:
-
1 słoik Powidła śliwkowe
-
250 g Orzechy włoskie
-
100 g Rodzynki
-
100 g Migdały
-
5 łyżek Smażona skórka pomarańczowa
-
50 ml Brandy
-
Krem waniliowy
Opis
Wypełnione po brzegi bakaliami. Z bezową pierzynką. Ciasto wawelskie to idealny wypiek. Na pewno przepis przypadnie do gustu Twoim bliskim, Smacznego!
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Posiekaj drobno orzechy. Migdały zalej wrzącą wodą, obierz z łupiny i zmiel (lub utrzyj na tarce). Wymieszaj w misce powidła — lub dobrą konfiturę z czerwonych porzeczek, dżem malinowy — i 3/4 bakalii. Wlej rum. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Posiekaj z utartym na tarce jarzynowej masłem, wsyp cukier puder, dodaj żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagniataj ciasto czubkami palców (jak kruszonkę), a potem zagnieć (szybko) miękkie "luźne" ciasto. Ubij trzy białka , usztywnij 3 łyżkami cukru kryształu. Rozwałkuj ciasto na dwa prostokąty (grubość 1 cm). Przenieś na blachy wyłożone pergaminem, posmaruj jeden placek powidłami a drugi przykryj pianą. Rozsyp na pianie odłożone rodzynki, migdały i orzechy. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu waniliowego:Cztery żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Wlej zawiesinę z 1 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżek mąki pszennej, 1 szklanki śmietanki 12 %. Teraz zagotuj 1 szklankę mleka, wlej do żółtkowej masy i postaw ją na maleńkim ogniu. Podgrzewaj tak długo, aż dobrze zgęstnieje. Zdejmij z ognia, a gdy ostygnie ucieraj z sokiem wyciśniętym z cytryny i 1 kostką miękkiego masła (masę budyniową dodaje się do utartego na pianę tłuszczu). Ułóż na desce ciasto z nadzieniem śliwkowo - bakaliowym, rozsmaruj warstwę kremu i przykryj ciastem z bezową pierzynką. Odstaw na kilka godzin, bo świeże kruszy się przy krojeniu. Na masę bezową można rozsmarować pędzelkiem roztopioną czekoladę. |