Składniki
-
500 g Piersi z kurczaka
-
1 puszka Brzoskwinie w puszcze
-
1 puszka Gruszki w puszce
-
2 sztuki Jabłka
-
100 g Migdały
-
1/2 sztuki Cytryna
-
2 ząbki Czosnek
-
1 łyżeczka Estragon
-
2 sztuki Goździk
-
Cynamon
-
1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
-
2 łyżki Masło
-
Sól
-
Pieprz
-
10 g Zelantyna
Opis
Smaczny i lekki pasztet z owocami i kurczakiem. Wyjątkowe danie na przystawkę. Na pewno przypadnie do gustu Twojej rodzinie, Życzymy smacznego.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Natrzeć mięso kurczaka solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem. Rozgrzać w rondlu masło, włożyć kurczaka i natychmiast wlać syrop z gruszek (odcedzone owoce włóż do miseczki). Wsypać estragon i dusić mięso na małym ogniu przez 35 minut. Od czasu do czasu wlać 1 - 2 łyżki syropu gruszkowego. Mięso nie powinno się przyrumienić. W tym czasie obrać z łupin migdały, pokroić na płatki. Odcedzić brzoskwinie, podzielić na kawałki. Zagotować w rondelku szklankę wody z goździkami i szczyptą cynamonu. Włożyć pokrojone na ósemki jabłka, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Odcedzić owoce, a gorący kompot wymieszać z żelatyną. Połączyć syrop z brzoskwiń z kompotem jabłkowym. Dodać 2 -2 łyżki sosu, który powstał z duszenia kurczaka (ale najpierw zdejmij z sosu cały tłuszcz). Jeśli galaretka ma zbyt słodki smak, dodać jeszcze łyżkę sosu. Posmarować podłużną formę oliwą. Ułożyć na dnie warstwę owoców, potem pokrojone na kawałki piersi kurczaka. owoce i znów piersi kurczaka, owoce. Rozsypać migdały, wszystko lekko wymieszać i wlać galaretkę. Wstawić pasztet do lodówki. Podać z tatarskim, żurawinowym bądź chrzanowym sosem. |