Składniki
-
1 i 1/2 kg Czerwone buraki
-
1 i 1/2 litra Woda
-
3 ząbki Czosnek
-
1 sztuka Liść laurowy
-
4 ziarenka Ziele angielskie
-
1 i 1/2 łyżki Sól
Opis
Zakwas na barszcz czerwony jest bardzo łatwy do wykonania. Ale za to jest bardzo zdrowy i jest najlepszą bazą na Wigilijny Barszcz. Tak wynika również z przepisu na Barszcz Magdy Gessler. Zupa gotowana na zakwasie z buraków jest najsmaczniejsza. Zakwas najlepiej jest wykonać około 2 tygodnie przed Wigilią. Ale zakwas buraczany można pić przez cały rok jako naturalny „suplement diety”. Nie ma nic zdrowszego.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Buraki czerwone myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy w dużą kostkę lub plastry (jak nam wygodnie). Układamy je do dużego słoika lub do naczynia, w którym kisimy ogórki w sezonie. Dodajemy ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie. Można dodać kromkę razowego chleba, nie trzeba. Wodę mieszamy z solą. Zasada jest taka sama jak w przypadku kiszenia ogórków, czyli na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę soli. Buraki zalewamy wodą (tak by były zakryte). U mnie ogórki są dociążane specjalnym kamieniem i zakwas na barszcz również tak dociskam. Moja mama zawsze mówiła, że tak trzeba :) Słoik zakrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Zakwas na barszcz potrzebuje około 7 dni na ukiszenie, dlatego warto nastawić go przed Wigilią. Zakwas po ukiszeniu można przechowywać w lodówce jakiś czas. |