Ciasta na Wielkanoc TOP10 przepisy
Wielkanoc to w wyjątkowy czas. Bardzo ważną kwestią jest przygotowanie odpowiednich potraw i wypieków. Warto zapoznać się z zestawieniem najlepszych i najpotężniejszych przepisów.
Sernik pistacjowy z mascarpone
Jest to idealny deser na święta Wielkiej Nocy. Jest on bardzo delikatny i lekki. Pistacje są składnikiem wielu dań. Wyróżniają się one niepowtarzalnym smakiem, a także są bardzo korzystne dla zdrowia.
Sernik pistacjowy jest bardzo prosty do zrobienia.
Ciasto orzechowe
Kolejną propozycją jest klasyczne ciasto orzechowe. Jest to pyszny deser świąteczny, który wyróżnia się idealnym, klasycznym smakiem. Dżem dodawany do ciasta podbija smak i sprawia, że pojawia się delikatna wilgoć.
Sernik pistacjowy wersja na zimno
Pistacje to idealny dodatek do ciasta. Oprócz klasycznych wypieków z ich dodatkiem można też przygotować przepyszne desery na zimno. Sernik na zimno na bazie pistacji to deser składający się z kilku warstw. Jego wykonanie jest bardzo szybkie.
Babeczki waniliowe
Na stole Wielkanocnym nie może zabraknąć babeczek. Świetnym pomysłem będą ciasteczka waniliowe z dodatkiem czekolady. Jest to bardzo szybki i pyszny pomysł na deser. Dzięki dekoracji np. z kolorowej posypki, będą one nie tylko pyszne, ale także świetnie się zaprezentują wśród innych potraw.
Krem pistacjowy
Mniej standardowym rozwiązaniem, ale bardzo pysznym będzie bez wątpienia specjalny krem z pistacji. Te orzeszki doskonale łączą się z czekoladą. Przepis na krem jest bardzo prosty i z pewnością dadzą siebie z nim radę także początkujący ciastkarze.
Makaroniki pistacjowe
Makaroniki to wyjątkowy deser, który pochodzi z Wenecji i cieszy się popularnością niemal na całym świecie. Warto zdecydować się na ich przygotowanie na Wielkanoc. Niewielkie ciasteczka z kremem z pistacji świetnie smakują i prezentują się bardzo atrakcyjnie.
Likier pistacjowy
Oprócz różnych ciast i deserów, przygotowując menu na Wielkanoc warto także pokusić się o przygotowanie przepysznego likieru. Trunek ten świetnie się sprawdzi jako dodatek do różnych deserów lub kawy. Można go bardzo szybko przygotować w oparciu o kilka składników.
Pistacjowy tort z malinami
Bardziej wykwintnym i eleganckim deserem na Wielkanoc może być tort pistacjowy z malinami. Składa się on z kilku warstw i zachwyca smakiem i wyglądem. Jednak mimo to przepis nie jest zbyt skomplikowany i z pewnością każdy sobie z nim poradzi.
Beza pistacjowa
Bezy są bardzo popularne w cukiernictwie. Mimo, że nie wydają się najłatwiejsze do wykonania wystarczy pamiętać o kilku prostych wskazówkach, aby osiągnąć satysfakcjonujący efekt.
Mazurek pistacjowy
Mazurek pistacjowy to wypiek typowo wielkanocny. Dodatek pistacji sprawia, że podbije on serca wszystkich gości. Dodatek białej czekolady sprosta wymaganiom nawet tych najbardziej wymagających krytyków kulinarnych.