Składniki
-
Składniki
-
8 szt Jajko
-
250 g Drobny cukier
-
1/2 l Mleko 3,2 %
-
1/4 l Spirytus
-
2 paczki Cukier waniliowy200 ml mleka 1/2 litra wódki
Opis
Gęsty, kremowy, lekko słodki likier jajeczny produkowany na spirytusie z dodatkiem cukru i wanilii, głównie w Holandii. Ajerkoniak świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, lodów jak i kremów do ciast. Warto przygotować go w domu, gdyż jest znacznie lepszy od tego, ze sklepowej półki i bardzo prosty w przygotowaniu.
Kroki
1
Zakończ etap
|
PrzygotowanieŻółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mleko, spirytus (wódkę), cały czas ucierając na najmniejszych obrotach. Gotowy ajerkoniak rozlewamy do butelek i odstawiamy. Po kilku godzinach ajerkoniak troszkę opadnie, więc można uzupełnić butelki do pełna. Dobrze jest co jakiś czas potrząsnąć butelkami. |