Składniki
-
Składniki
-
3 szt Piersi z kurczaka
-
6 cienkich plastrów Wędzony boczek
-
1/2 szklanki Białe wino
-
2 ząbki Czosnek
-
1 łyżeczka Tymianekświeży bądż suszony
-
do smaku Przyprawa do steków
-
do smaku Sól
-
do smażenia Oliwa z oliwek
-
Dodatkowo
-
do smaku Krem balsamiczny
Opis
Filet z piersi kurczaka to chude mięso, które bardzo szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Możemy usmażyć z nich kotlety, udusić w sosie, upiec je lub zgrillować. Przekonam Was, że to delikatne mięso z kurczaka nie musi być nudne. Wystarczą odpowiednie zioła, odrobina wina i kilka plastrów bekonu, aby stworzyć aromatyczne i pyszne danie. Zapraszam!
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie kurczakaFilety myjemy, kroimy na mniejsze części. Moje były na prawdę małe, więc wystarczyło przekroić je na 2 części. Oprószamy tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkiem boczku. Do środka, pod boczek wsuwamy gałązkę tymianku. Na patelnię wlewamy tyle oliwy,aby przykryła dno. Filety smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. Dodajemy wino, potrząsamy patelnią, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy do momentu, aż wino odparuje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy kremem balsamicznym, który idealnie komponuje się z daniem. |