Składniki
-
4 sztuki Awokado
-
125 ml Śmietana kremówka 36%
-
100 g Ser Roquefort
-
100 g Orzechy włoskie
-
Pieprz
-
Cukier puder
-
2 łyżki Brandy
-
1 sztuka Cytryna
-
kilka liści Sałata czerwona
-
kilka liści Sałata zielona
Opis
Awokado z serowy kremem dość, że prezentuje się wspaniale to i wybornie smakuje. Wypróbuj ten przepis i podaj gościom cudowną przystawkę.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Umyj i osusz avocado. Przekrój każdy na pół, ostrożnie rozdziel połówki i wyjmij pestki. Skrop natychmiast sokiem z cytryny. Odstaw. Utrzyj w misce roquefort (lub inny dobry ser pleśniowy). Ubij trzepaczką śmietankę ze szczyptą soli, cukru pudru i świeżo zmielonego pieprzu. Połącz delikatnie z serem. Wsyp pokruszone orzechy (8 połówek zachowaj do dekoracji), łyżkę posiekanej natki pietruszki, wlej brandy (lub dobrą mocną wódkę), łyżeczkę soku cytrynowego i wymieszaj wszystko. Napełniaj serowym kremem połówki avocado. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem rozłóż na okrągłym półmisku liście sałaty i połówki avocado. Dekoruj świeżymi listkami pietruszki lub mięty. |