Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
3 szklanki Mąka pszenna
-
1/2 szklanki Cukier
-
125 g Margaryna do pieczenia
-
1 szklanka Mleko 3,2 %
-
2 szt Ziemniak
-
2 szt Jajko
-
3 szt Żółtko
-
60 g Świeże droźdże
-
100 g Rodzynki
-
2 łyżki Smażona skórka pomarańczowa
-
1 szt Cytryna
-
szczypta Sól
-
Dodatkowo:
-
100 g Mąka
-
75 g Margaryna do pieczenia
-
100 g Cukier
Opis
A co powiecie na pyszne Babeczki drożdżowe z kruszonką? Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę roztapiamy na parze (kąpiel wodna) i studzimy. Ziemniaki ugotowane w łupinkach obieramy i ścieramy na tarce. Mąkę z solą przesiewamy przez sito do miski. Cytrynę zaparzamy i ścieramy skórkę. Rodzynki również sparzyć wrzątkiem i przelać na sito by dobrze ociekły z wody. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, mleko, wbić jajka i żółtka, dodać resztę cukru i starte ziemniaki. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i starannie wyrobić ciasto ręką lub drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki i ścianek miski, dodać obsypane mąką rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać. Przełożyć ciasto do foremek posmarowanych margaryną, napełniając je do połowy. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i równomiernie posypać kruszonką. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto na babeczki wypełni foremki, wstawić je do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i upiec na złoty kolor. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wystygnięciu wyjmować z foremek. |