Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
110 g Mąka pszenna
-
110 g Masło
-
110 g Brązowy cukierjasny
-
2 szt Jajko
-
2 i 1/2 łyżeczki Kawa rozpuszczalna
-
3 łyżki Likier whisky cream
-
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
1/2 łyżeczki Soda oczyszczona
-
Składniki na krem:
-
300 ml Śmietana kremówka 36%
-
2 łyżki Cukier puder
-
Dodatkowo:
-
3 łyżki Ciemne kakao
Opis
Ten klasyczny, włoski deser zrobił furorę na całym świecie. Mowa oczywiście o Tiramisu. Przygotowałam nie co inną wersję tego pysznego deseru. Bardzo delikatne i subtelne w smaku babeczki, które idealnie pasują do popołudniowej kawy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy przez sito. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym jajku i na koniec kawę. Do masy dodajemy mąkę, likier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą z nich napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180’C około 20-25 minut. Studzimy. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu:Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką o szerokości 9 mm i ozdabiamy babeczki. Wierzch przed podaniem posypujemy ciemnym kakao. |