Składniki
-
1/2 kg Mąka krupczatka
-
1 i 1/2 szklanki Cukier
-
4 szt Jajkoduże
-
1 kostka Margaryna do pieczenia
-
1 szklanka Śmietana 22%
-
1/2 szt Sok z cytryny
-
1 opakowanie Cukier waniliowy
-
Rodzynki
-
Skórka pomarańczowa
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
mały kieliszek Rum
-
3 łyżki Kawa rozpuszczalna
-
2 łyżki Ciemne kakao
Opis
Babka w trzech smakach prezentuje się wyjątkowo, dodatkowo doskonale smakuje. Przepis jest bardzo prosty. Polecamy wszystkim.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Dodajemy margarynę, a gdy zmieni się w pulchną masę, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy śmietanę oraz rum. Ubijamy białka, do którego można dodać jedno więcej, np. pozostałe z obiadu. Pianę mieszamy z ciastem, po czym dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Do drugiej kakao wymieszane wcześniej z łyżką gorącej wody, a trzecią część mieszamy z kawą, która odrobinę się rozpuści. Kolorowe ciasto wkładamy do formy dowolnie, warstwami lub na przemian łyżką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę wykładamy folią aluminiową bądź natłuszczonym papierem. Czas pieczenia to 1 godzina. Według mnie ciasto jest gotowe gdy leciutko odstaje od brzegów, a wbity patyczek w środek jest suchy po wyjęciu. Po przekrojeniu ta kolorowa babka ładnie się prezentuje i wybornie smakuje. |