Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
3 sztuki Jajko
-
60 g Cukier
-
220 g Jogurt typu greckiego
-
3 łyżki Krem z orzechów ziemnych
-
40 g Orzechy ziemne
-
120 g Mąka pszenna
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
Wierzch:
-
125 g Mascarpone
-
3 łyżki Krem z orzechów ziemnych
-
kilka sztuk Orzechy ziemnegrubo siekane
Opis
Pyszna babka z kremem orzechami i fistaszkami to przepis przesłany przez naszą czytelniczkę Dorotę K. Koniecznie musicie je wypróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Foremkę do babki posmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą. Orzeszki należy zmielić. Jogurt dokładnie wymieszać z kremem orzechowym. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodawać do nich po łyżce jogurtu z kremem orzechowym. Gdy masa stanie się jednolita dodać orzechy, przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do "suchego patyczka" |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie wierzchu:Serek mascarpone zmiksować z krem orzechowym. |