Składniki
-
Składniki
-
340 g Mąka
-
200 g Masło
-
150 g Cukier puder
-
1 szklanka Jogurt naturalnyGęsty / Grecki
-
1/2 szklanki Śmietana zakwaszanaGęsta
-
2 szt Jajko
-
1 łyżeczka Pasta waniliowa
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda oczyszczona
-
Składniki na kruszonkę
-
150 g Orzechyużyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców
-
1/2 szklanki Brązowy cukier
-
1 łyżeczka Cynamon
Opis
Dziś prezentuję Wam wilgotną i pyszną babkę, wzbogaconą subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu – niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka dobrej kawy, ciepły koc i dobra książka. Zestaw idealny na zimowe, niedzielne popołudnie.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie babkiW małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier, posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy. |