0 0
Babka z nutellą

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

500 g Mąka tortowa
260 g Krem Nutella
200 g Masło miekkie
4 szt Jajko
1 szklanka Jogurt naturalny
1 szklanka Cukier drobny
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
Polewa czekoladowa:
150 g Czekolada mleczna
2 łyżki Mleko
Dodatkowo:
do dekoracji Czekoladowe kulki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Babka z nutellą

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Polewa czekoladowa:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Tradycja wypieku bab wielkanocnych sięga XV wieku. Pięknie wyrośnięta baba zapowiada powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej pani domu bardzo zależało na udanym wielkanocnym specjale. Baba wielkanocna jest chimeryczna – lubi ciepło i delikatne traktowanie. Dlatego przygotowanie bab wielkanocnych wiązało się z licznymi doznaniami, a przede wszystkim z niepokojem o powodzenie wypieku. Przeciąg czy hałas nie był wskazany przy pieczeniu bab wielkanocnych. Nie wiem czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale zapewne w wielu domach jest ona nieodłącznym elementem świąt. Zapraszam Was na pyszną babkę z nutellą. Obawiałam się, że przy takiej ilości nutelli, wypiek będzie zbyt słodki – myliłam się. Babka jest pyszna, delikatna i wilgotna. Zdecydowanie polecam.

(Visited 68 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy nutellę i mieszamy. Do masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem na przemian z jogurtem. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

2
Zakończ etap

Przygotowanie polewy:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową polewą dekorujemy babkę i ozdabiamy czekoladowymi kulkami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Mazurek kajmakowy z morelami
następny
Waniliowy sernik z białą czekoladą
poprzedni
Mazurek kajmakowy z morelami
następny
Waniliowy sernik z białą czekoladą

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here