Składniki
-
500 g Mąka tortowa
-
260 g Krem Nutella
-
200 g Masłomiekkie
-
4 szt Jajko
-
1 szklanka Jogurt naturalny
-
1 szklanka Cukierdrobny
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
Polewa czekoladowa:
-
150 g Czekolada mleczna
-
2 łyżki Mleko
-
Dodatkowo:
-
do dekoracji Czekoladowe kulki
Opis
Tradycja wypieku bab wielkanocnych sięga XV wieku. Pięknie wyrośnięta baba zapowiada powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej pani domu bardzo zależało na udanym wielkanocnym specjale. Baba wielkanocna jest chimeryczna – lubi ciepło i delikatne traktowanie. Dlatego przygotowanie bab wielkanocnych wiązało się z licznymi doznaniami, a przede wszystkim z niepokojem o powodzenie wypieku. Przeciąg czy hałas nie był wskazany przy pieczeniu bab wielkanocnych. Nie wiem czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale zapewne w wielu domach jest ona nieodłącznym elementem świąt. Zapraszam Was na pyszną babkę z nutellą. Obawiałam się, że przy takiej ilości nutelli, wypiek będzie zbyt słodki – myliłam się. Babka jest pyszna, delikatna i wilgotna. Zdecydowanie polecam.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy nutellę i mieszamy. Do masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem na przemian z jogurtem. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie polewy:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową polewą dekorujemy babkę i ozdabiamy czekoladowymi kulkami. |