Składniki
-
Składniki
-
500 g Mąka
-
250 g Cukier
-
250 g Masło
-
1 szklanka Mleko 3,2 %
-
3 łyżki Ciemne kakao
-
1,5 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
16 g Cukier waniliowy
-
do ozdoby Cukier puder
Opis
Jedna z najpyszniejszych babek. Musisz wypróbować tego przepisu.
(Visited 261 times, 1 visits today)
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciastaŻółtka należy oddzielić od jajek. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z 250 g cukru, cukrem waniliowym, żółtkami, dodać mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Na blachę wylewamy połowę ciasta, drugą połowę łączymy z kakao i resztą cukru i wylewamy na jasne ciasto. Ciasto pieczemy 80- 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Kamilę O. |