Składniki
-
4 sztuki Jajko
-
6 łyżek Cukier
-
4 łyżki Mąka
-
2 łyżki Mąka ziemniaczana
-
1 opakowanie Cukier waniliowy
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
2 łyżki Margaryna
-
do posypania Cukier puder
Opis
Biskwity to lekkie biszkoptowe ciasteczka. Łatwy przepis na to eleganckie ciasto. Można nadziewać je bitą śmietaną bądź kremem i udekorować owocami.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z margaryną, połową cukru i cukrem waniliowym na puszysty krem. Obie mąki wymieszać i przesiać przez sito do miski. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, podczas ubijania dodać cztery łyżki zimnej wody. Do masy z żółtek dodać na przemian pianę i mąkę i delikatnie mieszać. 1 Ciasto wykładać na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować okrągłe placuszki o średnicy 15 cm i grubości 1 cm. Piec przez 7 - 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Placuszki biszkoptowe nadziewać kremem waniliowym lub bitą śmietaną — wedle uznania. Posypać cukrem pudrem. |