Składniki
-
170 g Mąka
-
4 sztuki Jajko
-
1 szklanka Mleko 3,2 %
-
1 szklanka Woda gazowana
-
2 łyżeczki Skórka cytrynowa
-
100 g Masło
-
50 g Rodzynki
-
6 sztuk Brzoskwinieniezbyt miekkie
-
Cukier puder
-
szczypta Sól
-
Składniki na sos owocowy:
-
300 g Świeże owoceporzeczki, borówki, jeżyny
-
2 łyżki Cukier
-
1 łyżka Likier owocowy
-
Składniki na sos czekoladowy:
-
100 g Ciemna czekolada
-
1 szklanka Mleko 3,2 %
-
30 g Masło
Opis
Przepis może wydawać się nieco pracochłonny. Jednak naleśniki biszkoptowe to jeden z najbardziej znakomitych deserów, Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta naleśnikowego:Wbij jajka do dużej miski. Wsyp dwie łyżki cukru pudru, szczyptę soli. Ubij starannie trzepaczką. Przesiej mąkę przez sitko do miski. Wlej do niej jajka, mleko (ok 200 ml) i tyle wody by powstało niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Ubijaj ciasto mikserem przez 3 minuty. Rozgrzej 50 g masła w rondelku. Kiedy nabierze pięknej orzechowej barwy, wlej do ciasta i starannie wymieszaj. Ustaw gęste sitko na szklanym dzbanku. Wlej ciasto na sito. Odczekaj godzinę, ale wcześniej wsyp umyte rodzynki i skórkę cytrynową. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu:Tymczasem przygotuj sos czekoladowy lub owocowy. Połam czekoladę na drobne kawałeczki i wrzuć do rondelka. Dodaj mleko (175 ml) i masło. Postaw rondelek na średnim ogniu i podgrzewaj sos, stale ubijając go metalową rózgą, Jeśli wolisz kwaskowy sos owocowy, wrzuć do rondelka 300 g porzeczek. Gotuj na małym ogniu, aż puszczą sok. Potem zwiększ ogień, niech sos trochę zgęstnieje. Wsyp wtedy dwie łyżki cukru, gotuj jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia, wymieszaj z łyżką likieru owocowego lub brandy. Obierz brzoskwinie, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Pokrój owoce w cienkie plasterki. W sumie powinno być 50 plastrów. 10 odłóż do dekoracji naleśników. Do stojącej na średnim ogniu teflonowej patelni (o średnicy około 15 cm) włóż pół łyżeczki masła. Przyrumień na niej 5 plasterków brzoskwiń. Wymieszaj ciasto naleśnikowe i wlej 1/8 część na brzoskwinie. Smaż po 3 minuty z każdej strony. Przełóż naleśnik na idealnie czystą blachę i trzymaj w ciepłym piekarniku. Szybko usmaż siedem następnych naleśników. Jeśli masz dwie nieduże patelnie, smaż po dwa naleśniki równocześnie. Posyp naleśniki odrobiną cukru pudru i podaj z ciepłym sosem. |