Składniki
-
Składniki:
-
3 szt Skrzydełka z kurczaka
-
2.5 l Woda
-
1 pęczek Włoszczyzna
-
2 pęczki Botwinka
-
1 szt Burakśredni
-
1 pęczek Koperek
-
3-4 łyżki Śmietana 22%
-
szczypta Cukier
-
1/2 szt Cytryna
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
Dodatkowo:
-
4 szt Jajko
Opis
Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków – botwinkę mogłabym jeść codziennie.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zupy:Skrzydełka myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Dodajemy umytą włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie ugotowane. W tym czasie botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki. Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy pokrojoną botwinkę i buraka, który nada piękny kolor naszej zupie. Gotujemy około 5-10 minut. Botwinka powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmujemy buraka i doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na samym końcu dodajemy śmietanę i świeżo posiekany koperek. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami ze świeżo posiekanym koperkiem. http://www.wedrowkipokuchni.com.pl |