Składniki
-
Składniki na zaczyn:
-
2 łyżki Mąka
-
3 łyżki Mleko 3,2 %
-
25 g Świeże droźdże
-
1 łyżeczka Cukier
-
Składniki na ciasto właściwe:
-
450 g Mąka pszenna
-
225 ml Mleko 3,2 %
-
70 g Masło
-
80 g Cukier
-
1 szt Jajko
-
Składniki na nadzienie:
-
300 g Rabarbar
-
75 g Cukier
-
50 ml Woda
-
2 łyżki Galaretka truskawkowa
-
Składniki na kruszonkę:
-
80 g Mąka pszenna
-
50 g Masło
-
4 łyżki Cukier
-
Dodatkowo:
-
1 szt Jajko
Opis
Nie wiem czy Wy też odnosicie takie wrażenie, ale dla mnie już od dawna drożdżówki sprzedawane w sklepach i piekarniach nie są wypiekami, które zjada się z przyjemnością. Są raczej zapychaczami z bliżej niezidentyfikowanym nadzieniem i sztucznymi aromatami. A przecież dla tak wielu z Nas z drożdżówkami wiążą się cudne wspomnienia. Rabarbar – pierwsze moje skojarzenie z nim związane, to mój rodzinny dom. Odkąd pamiętam zawsze rósł w jednym miejscu koło płotu. Jadałam go w tamtych czasach chyba tak jak wszyscy – długie, kwaskowate łodygi moczyłam w cukrze. To była podwórkowa przekąska, bo z rabarbaru mama robiła również kompot i różne wypieki. Tych olfaktorycznych wspomnień nie warto zacierać, dlatego często do nich wracam, przygotowując je w domu. Własnoręcznie otulone ciepłem rąk ciasto ma zdecydowanie niepowtarzalny zapach i smak domowego ciepła.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zaczynu:Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukier i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzienia:Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Rabarbar powinien się niemalże całkowicie rozpaść. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rabarbaru i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mus powinien mieć konsystencję gęstej konfitury. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta właściwego:Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. |
4
Zakończ etap
|
Przygotowanie kruszonki:Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. |