Składniki
-
Składniki na zaczyn:
-
2 łyżki Mąka
-
15 g Świeże droźdże
-
1 płaska łyżeczka Cukier
-
50 ml Mleko 3,2 %
-
Składniki na ciasto właściwe:
-
500 g Mąka pszenna
-
200 ml Mleko 3,2 %
-
80 g Masło
-
1 szt Jajko
-
1 łyżeczka Sól
-
Dodatkowo:
-
15 szt Parówki
-
1 szt Jajko
-
3 łyżki Mak
Opis
Uwielbiają je przeważnie dzieci ale uwierzcie mi, że nie tylko. Znalazły również spore grono nie co starszych wielbicieli. Te pyszne bułeczki to fantastyczny pomysł na pożywne śniadanie, lunch, kinder bal lub nietuzinkową kolację. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na piknik lub w podróż. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrej jakości parówki otulone delikatnym i miękkim drożdżowym ciastem smakują wyśmienicie. Do bułeczek świetnie pasuje zarówno ketchup, musztarda lub sos czosnkowy – co kto lubi.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zaczynu:Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko, drożdże i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta właściwego:Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, rozpuszczone, ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. |