Składniki
-
Składniki na zaczyn drożdżowy:
-
40 g Świeże droźdże
-
85 ml Mleko 3,2 %
-
1 łyżeczka Cukier
-
1 łyżka Mąka pszenna
-
Składniki na ciasto właściwe:
-
250 g Mąka pszenna
-
180 ml Woda
-
50 g Ser cheddar
-
2 szczypty Sól
-
Dodatkowo:
-
1 łyżka Mleko 3,2 %
-
50 g Ser cheddar
-
1 szt Żółtko
Opis
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Własnoręcznie zrobione domowe pieczywo to coś magicznego. No i ten fantastyczny zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia. Bułki z serem to ulubione pieczywo mojego syna. Do nie dawna podczas każdych zakupów lądowały w koszyku. Od jakiegoś czasu piekę je sama, bo to nie takie trudne jak Wam się wydaje. Są mięciutkie, puszyste i chrupiące. I zdecydowanie za szybko znikają…
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zaczynu drożdżowego:Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta właściwego:Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/buleczki-z-cheddarem |