0 0
Bułeczki z cheddarem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na zaczyn drożdżowy:
40 g Świeże droźdże
85 ml Mleko 3,2 %
1 łyżeczka Cukier
1 łyżka Mąka pszenna
Składniki na ciasto właściwe:
250 g Mąka pszenna
180 ml Woda
50 g Ser cheddar
2 szczypty Sól
Dodatkowo:
1 łyżka Mleko 3,2 %
50 g Ser cheddar
1 szt Żółtko

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Bułeczki z cheddarem

Kuchnia:
  • 1 godzina i 20 minut
  • Porcje 8
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na zaczyn drożdżowy:

  • Składniki na ciasto właściwe:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Własnoręcznie zrobione domowe pieczywo to coś magicznego. No i ten fantastyczny zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia. Bułki z serem to ulubione pieczywo mojego syna. Do nie dawna podczas każdych zakupów lądowały w koszyku. Od jakiegoś czasu piekę je sama, bo to nie takie trudne jak Wam się wydaje. Są mięciutkie, puszyste i chrupiące. I zdecydowanie za szybko znikają…

(Visited 45 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

2
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta właściwego:

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe:
Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, ciepłą wodę i ser starty na małych oczkach. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 8 równych kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy serem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25 minut. Bułeczki po upieczeniu powinny być rumiane. Studzimy na kratce.

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/buleczki-z-cheddarem

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Chłopska terryna
następny
Chleb orkiszowy
poprzedni
Chłopska terryna
następny
Chleb orkiszowy

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here