Składniki
-
600 g Mięso mielone wołowe
-
2 puszki Pomidory krojone
-
2 puszki Czerwona fasola
-
1 szt Czerwona paprykaduża
-
3 szt Czerwona papryka chilii
-
3 ząbki Czosnek
-
1 szt Cebulaśrednia
-
2-3 łyżki Koncentrat pomidorowy
-
2 kostki Gorzka czekolada 75-80%eśli nie jesteście przekonani do czekolady, możecie ją pominąć. Jednak spróbujcie poeksperymentować, świetnie podnosi smak dania
-
2 łyżeczki Papryka słodka mielona
-
1/2 łyżeczki Ostra papryka mielonaopcjonalnie (dodajecie, jeśli lubicie bardziej ostre smaki)
-
1 łyżka Tabasco Chipotleabasco chipotle to sos z wędzonych papryczek. Nadaje bardzo ciekawy posmak. Jest znacznie łagodniejszy od klasycznego sosu tabasco, więc można go dodać więcej. Jeśli nie macie tabasco chipotle użyjcie zwykłego tabasco, oczywiście w mniejszej ilości
-
1 łyżeczka Kminek
-
1 łyżeczka Oregano
-
2 szczypty Cukier
-
do smażenia Oliwa z oliwek
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo:
-
6-8 szt Placek Tortilli
Opis
Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco – gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno – zimowe wieczory.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Papryczki chili kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy papryczki chili i smażymy około 1 minuty. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy na średnim ogniu, mieszając. Kiedy mięso straci swój surowy kolor, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 25-30 minut. |