Składniki
-
Składniki:
-
800 g Mąka orkiszowa
-
550 ml Ciepła woda
-
14 g Świeże droźdże
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
1/2 łyżki Cukier
-
2 łyżeczki Sól
-
Dodatkowo:
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
4 łyżki Mielone otręby
-
4 łyżki Siemię lniane
Opis
Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba – pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Do miski przesypujemy mąkę. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Delikatnie mieszamy składniki w dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę, ciepłą wodę i sól. Pamiętajmy o tym, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby odchodziło od miski. Ciasto będzie nieco klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. |