Składniki
-
Cienki chlebek PITA
-
1 szt Ser żółty
-
Kiełbasa podwawelska cienka
-
1 szt Cebula
-
1 szt Pomidor
-
5 szt Ogórek kiszony
-
1 szt Ser wędzony
-
1 szt Papryka
-
Majonez
-
Musztarda
-
Mleko
-
Jajko
-
Sól
-
do smażenia Olej
Opis
Przepis nadesłany przez naszych czytelników z Ukrainy. Propozycja na pyszną przekąskę Chleb PITA z nadzieniem, smażony w jajku. Wyśmienity na ciepło i na zimno.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:W pierwszej kolejności kroimy na talarki pomidora, kiełbasę, ser, paprykę i cebulę. Układamy na półmisku tak by potem móc stworzyć różne kompozycje chlebków. Do nadania smaku naszej przekąski będą nam potrzebne również różne dipy. Można kupić je gotowe, ale można też przygotować je samemu. Serek wędzony mieszamy z drobno posiekanym ogórkiem kiszonym. Sos pikantny mieszamy z drobno posiekaną papryką. A majonez mieszamy z musztardą. Tak przygotowanymi sosami smarujemy starannie chlebki PITA. Kolejno układamy wcześniej przygotowane składniki: ser, pomidora itp. Zawijamy w koperty. Zamaczamy w roztrzepanym jajku z mlekiem i smażymy na rozgrzanym oleju. Wykładamy na papierowy ręcznik by ociekły z nadmiaru oleju. I gotowe. |