Składniki
-
Składniki na zaczyn drożdżowy:
-
15 g Świeże droźdże
-
1 łyżka Mąka
-
2 łyżki Mleko
-
1 łyżeczka Cukier
-
Składniki na ciasto właściwe:
-
500 g Mąka
-
180g Jogurt naturalny
-
150 ml Mleko
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Dodatkowo:
-
4 łyżeczki Czarnuszka
-
4 łyżki Masło ghee
Opis
Zabieram Was dziś na króciutką wyprawę do Indii- kraju niepowtarzalnych smaków i zapachów. Chlebki Naan są tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej. Pod tą nazwą, znane od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę. To płaski chleb drożdżowy wypiekany z białej mąki, w kształcie dużej kropli, pieczony na gorącym blacie specjalnego pieca tandoor. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany z wieloma potrawami kuchni indyjskiej.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zaczynu:Do kubeczka dodajemy mąkę, cukier, ciepłe mleko i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jogurt, oliwę, proszek do pieczenia, zaczyn drożdżowy i sól. Należy zwrócić uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, gdyż może zaburzyć pracę drożdży. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik razem z blacha na której będziemy piec chlebki nagrzewamy do 220'C. Na dnie piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wodą, aby utrzymać odpowiednią wilgotność. Dzięki temu chlebek nie będzie wysychał. |