Składniki
-
1/2 kg Botwinkaz całymi burakami
-
2 litry Bulion warzywny
-
200 ml Śmietanka 18 %
-
2 sztuki Zielony ogórek długi
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
1 litr Kefir naturalny
-
4 łyżki Koperekposiekany
-
4 łyżki Szczypiorekposiekany
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
Dodatkowo:
-
1 paczka Crispy Natural Plasterki Buraka o smaku winegret
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Ilonę N. Kiedy w pełni sezon na botwinę nie może w upalne dni zabraknąć zupy o nazwie Chłodnik Litewski. Nasz jednak jest z wkładką – chrupiącym akcentem. Wypróbuj.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Botwinkę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać razem z buraczkami. Bulion zagotować i dodać botwinkę. Posolić i gotować przez kilka minut aż botwinka będzie miękka. Śmietanę rozprowadzić z kilkoma łyżkami wywaru i przelać do zupy. Wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić a następnie przecedzić. Wywar wstawić do lodówki i schłodzić. Ugotowane liście botwinki nie będą wykorzystane do chłodnika. Wywar wymieszać z kefirem, przecedzić ewentualnie przez sitko uzyskując gładką konsystencję barszczu. Zetrzeć ogórki, posiekać koperek i szczypiorek. Wymieszać z chłodnikiem. Przed podaniem zupę posypać chipsami Crispy Natural, które nadadzą potrawie chrupiącego akcentu. |