Składniki
-
1 litr Maślanka
-
5 szt Ogórek grunowy
-
2 ząbki Czosnek
-
1 pęczek Szczypiorek
-
1/2 łyżeczki Cukier
-
do smaku Biały pieprz
-
do smaku Sól
Opis
Kiedy zaczyna być naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Poza orzeźwieniem, jakie da nam w upalne dni, zupa ta ma jeszcze wiele innych zalet: zawiera mnóstwo witamin, jest prosta i szybka do przyrządzenia. Można ją zrobić z warzyw lub owoców, które mamy właśnie pod ręką. Najważniejsze, by dobrze ją schłodzić przed podaniem. Chłodnik ogórkowy jest lekki, orzeźwiający i przede wszystkim świetnie smakuje.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zupy:Maślankę przelewamy do garnka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku przyprawami i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Chłodnik podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi świeżo posiekanym koperkiem. |
komentarz Ukryj komentarze
Bardzo fajny i przyjemny przepis. Ja osobiście uwielbiam chłodnik z buraczków mmm… pychota 🙂