Składniki
-
Składniki na ciasto
-
3 szt Jajko
-
16 g Cukier waniliowy
-
220 g Mąka
-
150 ml Mleko 3,2 %
-
20 ml Wódka
-
szczypta Sól
-
Dodatkowo
-
do posypania Cukier puder
-
do smażenia Olej słonecznikowy
Opis
Funnel Cakes to przysmak pochodzący z Ameryki Północnej. Króluje na festynach, imprezach sportowych, targach czy nadmorskich kurortach. Tam właśnie można spotkać te przysmaki w dość dużych rozmiarach np. talerza. W domu robi się zazwyczaj mniejsze czyli mini funnel cakes. Podaje się najczęściej z cukrem pudrem i gęstym, owocowym sosem. W naszej polskiej kuchni znany pod nazwą – chrust lany. Nazwa może być nie co mylna, gdyż w zupełności nie ma nic wspólnego ze znanym wszystkim delikatnym i chrupiącym chrustem. Funnel Cakes są mięciutkie, w smaku przypominają raczej pączki czy oponki i są naprawdę proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciastaW dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Do miski wbijamy żółtka, białka pozostawiamy w drugiej misce. Do żółtek dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką *. Małym strumieniem wyciskamy na rozgrzany olej, tworząc dowolne wzorki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Chrusty wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H. |