Składniki
-
1 kg Jabłka
-
500 g Cebula
-
100 g Rodzynki
-
1 sztuka Cytryna
-
4 ząbki Czosnek
-
150 ml Ocet winny
-
150 g Cukier
-
1/2 łyżeczki Imbir mielony
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
1/2 łyżeczki Goździk
-
Sól
-
Pieprz
Opis
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Obierz jabłka i cebulę, posiekaj na kawałki i włóż do rondla. Dodaj posiekany czosnek, sok wyciśnięty z cytryny. Wlej ocet, gotuj an wolnym ogniu ok 15 minut. Wsyp cukier i wszystkie przyprawy. Smaż na małym ogniu ok 30 minut, aż sos zgęstnieje. Przełóż do małych słoików, dostaw w chłodne miejsce przynajmniej na tydzień. A potem dodaj ten wspaniały sos do pieczonego drobiu lub pieczonej wieprzowiny. |