Składniki
-
1 i 3/4 szklanki Mąka
-
5 sztuk Jajko
-
1 szklanka Cukier
-
5 łyżek Mąka kukurydziana
-
150 g Margaryna do pieczenia
-
2 łyżki Anyż gwiazdkowyutłuczony
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
do wysmarowania formy Margaryna
-
do posypania formy Mąka
Opis
Twoi bliscy to łasuchy? Mamy dla Ciebie przepis na ciasteczka anyżki. Łatwy w przygotowaniu i na pewno zasmakuje. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do miski. Jajka utrzeć z cukrem (najlepiej mikserem). Dosypać utłuczony w moździerzu anyżek, dodać margarynę i ucierać tak długo aż powstanie pyszny krem. Stale mieszając, dodawaj po łyżce mąki. Szybko wyrobić ciasto na jednolitą masę. Na posmarowanej margaryną i posypanej mąką blasze dwiema łyżkami formować małe, okrągłe ciasteczka. Pozostawić je na całą noc. Rano upiec ciasteczka na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. |