Składniki
-
500 g Mąka pszenna
-
4 szt Żółtko
-
150 g Cukier puder
-
1 paczka Cukier waniliowy
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1 kostka Margaryna do pieczenia
-
szczypta Sól
-
Składniki na krem:
-
1 szt Jajko
-
2 łyżki Cukier puder
-
1 tabliczka Czekolada mleczna
-
1/2 kostki Masło
-
garść Orzechywedług uznania
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę panią Joannę. Proste ale bardzo smaczne ciasteczka orzeszki to idealna słodka przekąska na deser dla całej rodziny.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę do momentu aż cukier się rozetrze. Mąkę mieszamy z margaryną pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy jajka utarte z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli po czym zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za twarde możemy dodać łyżkę śmietany (ciasto powinno mieć konsystencję jak na pierogi). Odkładamy na odpoczynek na około 10 minut. Formę do orzeszków nagrzewamy z obu stron na gazie, smarujemy przy pomocy pędzelka olejem i nakładamy małe porcje ciasta po czym zaciskamy i odkładamy formę z powrotem na ogień. Gdy orzeszki są już gotowe ściągamy formę i wykładamy orzeszki. Powtarzamy tę czynność dopóki starczy nam ciasta. Orzeszki napełniamy masą i przykrywamy drugą połówką. Gotowe! |