Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
225 g Mąka tortowa
-
250 ml Mleko
-
120 g Masło solone
-
180 g Cukier puder
-
30 g Ciemne kakao
-
75 g Wiórki kokosowe
-
2 szt Jajkoduże
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
1/2 łyżeczki Esencja kokosowa
-
Polewa:
-
200 g Gorzka czekolada
-
180 g Masło
Opis
Jak zapewne wiecie, mam ogromną słabość do czekoladowych ciast i wszelkich innych wypieków, zawierających czekoladę. Mogłabym zrezygnować ze wszystkich innych produktów, ale bez czekolady nie potrafię wręcz żyć. Poniższy przepis należy do jednych z moich ulubionych. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wilgotne, a zarazem delikatne i puszyste. Idealne na leniwe, niedzielne popołudnie z filiżanką dobrej kawy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:W misce mieszamy mąkę, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło, dodajemy cukier puder i esencję kokosową.Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian z mlekiem mieszankę mączną. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie polewy:Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej. Ciasto kroimy ząbkowanym nożem na dwa blaty. Dolny blat smarujemy 1/3 polewy, układamy górną warstwę ciasta na wierzchu i smarujemy pozostałą polewą. Ciasto można podawać ze świeżymi owocami. |