Składniki
-
100 g Masło
-
150 g Cukier
-
4 sztuki Jajko
-
125 ml Śmietanka 30%
-
100 g Czekolada gorzka
-
100 g Wiórki z czekolady deserowej
-
50 g Orzechy laskowemielone
-
80 g Tarta bułka
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
50 ml Rum
-
szczypta Sól
-
Składniki na polewę:
-
160 g Czekolada gorzka
-
4 łyżki Woda
-
40 g Masło
-
4 łyżki Cukier puder
Opis
Zjadane do ostatniej okruszki przez gości. Ciasto czekoladowo — orzechowe, wyśmienity deser dla Twoich gości. Polecamy ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Formę wyłożyć dokładnie folią do pieczenia. Roztopić masło w rondlu, Cukier, cztery jajka, śmietanę, roztopioną i wystudzoną czekoladę i wiórki czekoladowe dobrze wymieszać trzepaczką. Dodać do masy orzechy i bułkę tartą. Całość pokropić rumem (po to aby cisto było bardziej pulchne). Dość gęstą masę ciasta rozrzedzić roztopionym masłem. Ubić na bardzo sztywno białka z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać ostrożnie z przygotowaną masą. Teraz włożyć całość do formy i piec przez 45 - 50 minut (sprawdzać patyczkiem!) na najniższym poziomie piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Gdy ostygnie wyjąć z formy. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie polewy:Aby zrobić polewę, należy roztopić czekoladę z wodą. Dodać masło, cukier puder i dokładnie wymieszać. Natychmiast smarować ciasto grzbietem noża albo pędzelkiem i pozostawić do wyschnięcia w temperaturze pokojowej. Tuż przed podaniem można posmarować ciasto bitą śmietaną. Do kremowej śmietanki trzeba dodać trochę cukru i szczyptę kakao. Potem posypać tartą czekoladą. |