Składniki
-
Składniki na biszkopt:
-
8 szt Jajko
-
1 szt Cytryna
-
250 g Cukier
-
250 g Mąka
-
100 g Masło
-
szczypta Proszek do pieczenia
-
Marmolada brzoskwiniowa:
-
1 i 1/2 kg Brzoskwinie
-
1 paczka Żelatyna w proszku
-
500 g Cukier
-
Krem waniliowy:
-
2 szt Jajko
-
100 g Cukier puder
-
200 g Masło
-
1/2 laski Wanilia
-
25 ml Spirytus
Opis
Wyśmienite ciasto genueńskie z brzoskwiniami to idealny przepis na deser dla całej rodziny.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Roztop masło w niewielkim rondelku i przecedź przez sitko. Odstaw. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z połową cukru, aż zbieleją. Dodaj skórkę otartą z cytryny i sok cytrynowy. Ubij białka na sztywną pianę. Wsypuj stopniowo resztę cukru i ubijaj białka tak długo, aż staną się lśniące. Delikatnie wymieszaj 4 łyżki piany z masą żółtkową. Przesiej mąkę nad naczyniem z żółtkami i ostrożnie wymieszaj (idealna do mieszania delikatnych mas jest trzepaczka rózgowa. Wlej masło, ale bez mlecznego osadu z dna, wymieszaj i połącz ciasto z pianą. Wyłóż blaszkę pergaminem do pieczenia. Przełóż ciasto, powinno mieć około 5 cm wysokości. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Obierz ze skórki owoce, pokrój w plasterki. Połowę wrzuć do rondla o grubym dnie, wlej sok z cytryny i smaż na średnim ogniu - pod przykryciem. Po 15 minutach wsyp cukier, smaż jeszcze przez 5 minut. Wrzuć resztę owoców, smaż przez 5-7 minut, aż dodane brzoskwinie trochę zmiękną. Wymieszaj żelatynę z z niewielką ilością wody, wlej do gorącej marmolady. Starannie wymieszaj i odstaw z ognia. Przetnij wanilię na pół, zesktob ostrym nożykiem miąższ i wymieszaj ze spirytusem. Wbij jajka do rondelka o grubym dnie, wsyp cukier i postaw rondelek na małym ogniu. Ubij trzepaczką gęsty kogiel - mogiel. Mikserem utrzyj masło, dodaj stopniowo wystudzony krem jajeczny, a na końcu spirytus z wanilią. Smaruj przecięty biszkopt kremem na zmianę z przygotowaną marmoladą. |