Składniki
-
15 g Świeże droźdże
-
500 g Mąka pszenna
-
1 szt Jajko
-
2 łyżki + 1 łyżeczka Cukier
-
1 szklanka + 3 łyżki Mleko 3,2 %
-
3 łyżki Olej słonecznikowy
-
1 szt Aromat rumowy
-
Krem czekoladowo - orzechowy
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Anetę P. Bardzo smaczne i pomysłowe Ciasto Kwiatek Gwiazda z kremem czekoladowo – orzechowym. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Kruszymy drożdże, wrzucamy do letniego mleka, dodajemy cukier. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, robimy dołek i wbijamy jajko. Następnie dodajemy aromat, szczyptę soli, zaczyn z drożdży, olej i ciepłe mleko. Wszystko mieszamy łyżką. Następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około 5 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, zakrywamy ściereczkę i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ponownie przekładamy ciasto na stolnice i ponownie wyrabiamy. Znów przekładamy do miski i tym razem pozostawiamy na godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na cztery równe części, Każdą ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kule, rozwałkowujemy. Z papieru do pieczenia wycinamy koło (przykładamy dno tortownicy - by idealnie pasował), układamy na dno tortownicy. Układamy pierwszy placek ciasta i smarujemy kremem czekoladowo - orzechowym, kładziemy następny placek ciasta i kolejny smarujemy kremem, ostatni placek na samej górze zostaje suchy, bez kremu. Przecinamy nasz torcik najpierw na cztery równe części, potem na kolejne cztery - daje nam to w sumie osiem równych części. Każdą z ośmiu części nacinamy jeszcze na pół co daje nam 16 kawałków. Jeżeli chcemy uzyskać "gwiazdę" osiem pierwszych nacięć musimy zrobić głębiej. Bierzemy do ręku dwa trójkąciki i zawijamy je od siebie, czynność powtarzamy dwa razy, za trzecim razem podwijamy obie końcówki pod spód. Potem następne i następne. Zaciskamy obręcz tortownicy i odstawiamy ciasto do wyrastania na około 15 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. |