Składniki
-
Składniki na biszkopt czekoladowy
-
6 szt Jajko
-
230 g Cukier
-
3/4 szklanki Mąka tortowa
-
2 łyżki Ciemne kakao
-
2 łyżki Olej słonecznikowy
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
szczypta Sól
-
Składniki na krem
-
250 g Serek kremowy typu philadelphia
-
500 ml Śmietanka 30%
-
3-4 łyżki Cukier puder
-
Składniki na pącz
-
350 ml Kawa espresso
-
100 ml Likier Baileys
-
Dodatkowo
-
300 g Biszkopty okręgłe
-
do posypania Ciemne kakao
Opis
Latte Macchiato to bardzo popularna, trójwarstwowa kawa. Ma spore grono wielbicieli, a wśród nich jestem oczywiście ja. Łączy w sobie idealną równowagę kompozycji intensywnego espresso i mleka z cudowną, puszystą pianką. Dokładnie takie same smaki znajdziecie w tym cieście. Delikatny, kakaowy biszkopt mocno naponczowany kawą, przełożony kremową masą. Ciasto pięknie się prezentuje, a na dodatek pięknie pachnie. Zdecydowanie przypadnie do gustu osobą lubiącym zdecydowane smaki.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie biszkoptu czekoladowegoMąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę, olej i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Formę o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na dwa równe blaty. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremuDo wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie pączuDo wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier. |