Składniki
-
500 g Maka pszenna typ 450
-
1 łyżeczka Olej
-
1 łyżeczka Sól
-
280 ml Ciepła woda
Opis
Tajemnicą smacznych pierogów jest idealne ciasto na pierogi właśnie. Powinno być odpowiednio elastyczne oraz mieć odpowiednia wilgotność. To zapewni im miękkość po ugotowaniu gotowych już pierogów. Jeśli ciasto na pierogi będzie elastyczne, da nam to możliwość formowania dowolnych kształtów.
Ciasto z naszego przepisu jest idealne do pierogów z mięsem, owocami czy pierogów na Wigilię — z grzybami i kapustą.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta na pierogi:Mąkę przesiewamy przez sitkom dokładnie. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą letnią wodę sól i olej. Dodajemy do mąki. Ciasto lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Po czym wyrabiamy ciasto rękami. Kiedy odchodzi od brzegów miski można przełożyć je na stolnicę. Z tej porcji wyjdzie nam około 50 sztuk pierogów. |