Składniki
-
500 g Mąka pszenna
-
1/2 szklanki Cukier puder
-
150 g Miód
-
1/2 kostki Margaryna
-
2 sztuki Jajko
-
1 paczka Cukier waniliowy
-
1 łyżeczka Soda oczyszczona
-
Składniki na krem:
-
500 ml Śmietanka 30%
-
3 łyżki Żelatyna w proszku
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Angelikę Dz. Bardzo smaczne ciasto toffi. Łatwy sposób wykonania. Cudowny deser dla całej rodziny. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Wszystkie składniki posiekać nożem, następnie dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na dwie równe części. Uformować dwa równe placki i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu:Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Gdy ostygnie wymieszać z ubitą śmietaną |
3
Zakończ etap
|
Czynności końcowe:Krem położyć na dwa wcześniej przygotowane placki. Na wierzch ciasta gotujemy puszkę mleka skondensowanego, słodkiego przez 2 godziny (puszka przez cały okres gotowania musi być cała zakryta wodą). Wierzch ciasta smarujemy ugorowanym mleczkiem, posypujemy orzechami lub migdałami. Placek musi zmięknąć, dlatego najlepiej kroić i podawać na drugi dzień. |