Składniki
-
400 g Słone, kruche ciasto
-
600 g Cebula
-
3 sztuki Por
-
50 g Masło
-
150 g Słonina
-
250 ml Śmietanka 30%
-
3 sztuki Jajko
-
50 g Ser żółtytarty
-
Sól
-
Pieprz
-
Cukier
-
Majeranek
-
Kminek
Opis
To jedna z najlepszych przekąsek. Placek z porami jest łatwy i szybki do przyrządzenia. Twoi bliscy będą zachwyceni jej smakiem. Musisz wykorzystać ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta kruchego:Ciasto można kupić gotowe. Jednak każda Pani domu dobrze wie jak posiekać i zagnieść kruche ciasto z 250 gramów mąki, 1 łyżeczki soli, 150 gramów masła, 100 ml lodowatej wody :) Ciasto należy schłodzić w lodówce przez pół godziny, następnie rozwałkować i ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Przekuć kilkanaście razy widelcem i podpiec na złoty kolor w temperaturze 250 stopni. Trwa to od 10 do 12 minut. Wyjąć blachę. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzienia:W tym czasie obrać cebulę, oczyścić pory i pokroić. Zeszklić na maśle. Przyprawić szczyptą cukru, kminkiem i majerankiem. Położyć na cieście i posypać drobno pokrojoną słoniną. Kremówkę i jaja ubić trzepaczką , dodać soli i pieprzu (a może jeszcze gałki muszkatołowej) i wylać masę na cebulowe nadzienie. Wsunąć blachę na 35 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. |