Składniki
-
Składniki:
-
500 g Truskawki
-
250 g Rabarbar
-
50 g Cukier
-
1 łyżka Skrobia ziemniaczana
-
1 opakowanie Cukier waniliowy
-
Składniki na crumble:
-
150 g Mąka
-
100 g Cukier
-
100 g Masło
Opis
Kuchnia angielska często określana jest mianem najgorszej i zazwyczaj kojarzona jest wyłącznie z angielskimi śniadaniami składającymi się niemal z samych smażonych i tłustych produktów. Jednak to właśnie z kuchni angielskiej wywodzi się jeden z prostszych, a zarazem pyszniejszych owocowych deserów – crumble. Wydawać by się mogło, że nic w tym niezwykłego – ot, warstwa owoców przykrytych kruszonką. Jednak to proste połączenie okazuje się zaskakująco efektowne i pyszne.
Kroki
1
Zakończ etap
|
PrzygotowanieRabarbar kroimy w 1 cm kawałki, a truskawki na ćwiartki. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy, aby składniki się połączył. Tak przygotowanymi owocami napełniamy kokilki, dociskając owoce do dna. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie Crumble:Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier i rozcieramy między palcami do uzyskania kruszonki. Jeżeli jest zbyt rzadkie można dodać odrobinę mąki. Gotową kruszonką obficie posypujemy owoce. Wypełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25-30 minut. |