Składniki
-
400 g Mięso mielone z indyka
-
4 szt Cukiniaśrednie
-
100 g Kasza jaglana
-
85 ml Woda
-
1 szt Cebulaśrednia
-
3 ząbki Czosnek
-
1 szt Czerwona papryka chilii
-
4 łyżki Rodzynkiczubate
-
2 łyżki Koncentrat pomidorowyczubate
-
1/4 łyżeczki Cynamon
-
1 łyżeczka Garam masala
-
1/2 pęczka Natka pietruszki
-
2 łyżki Olej
-
do smaku Biały pieprz
-
do smaku Sól
-
Składniki na sos:
-
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
-
150 ml Woda
-
1/2 łyżeczki Cukier
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo:
-
50 g Ser Feta
Opis
Łagodna, neutralna w smaku cukinia to wyśmienity dodatek do rozmaitych warzywnych kompozycji. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Ale dziś zapraszam na aromatyczne danie. Jest dobre. I zdrowe. I całkiem fit. Trochę chudego mięsa z indyka, całkiem sporo ultra zdrowej kaszy jaglanej, wspaniała cukinia oraz cała masa smaku i aromatu. Smak słonej fety doskonale kontrastuje ze słodkim smakiem mięsa w sosie pomidorowym. Świetny zestaw na ciepłe, letnie dni.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie cukinii:Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy ze środka cukinii miąższ. W ten sposób otrzymamy zgrabne łódeczki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki a papryczkę chili drobno siekamy. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu:Do patelni po przygotowaniu sosu dodajemy 2 łyżki koncentratu, wodę i przyprawy. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy go około 5-10 minut. Piana powinna zniknąć z sosu, co oznacza, że pomidory są ugotowane. Sos powinien być delikatnie słodki. |