Składniki
-
4 sztuki Cukinia
-
250 g Wołowina z rosołu
-
1/2 filiżanki Bulion wołowy
-
2 sztuki Cebula
-
4 sztuki Pomidor
-
3 ząbki Czosnek
-
1 łyżeczka Tymianek
-
50 g Tarty ser żółty
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
garść Natka pietruszki
-
Sól
-
Pieprz
Opis
Tą smaczną zapiekankę podaje się jako gorącą przystawkę lub jako danie główne. Cukinia z piekarnika, bardzo łatwy przepis, Musisz spróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Umyj cukinie, pokrój w plastry grubości jednego centymetra. Posyp solą (łyżka) i ułóż na sitku, aby wyciekł sok. W tym czasie zmiel mięso. Posiekaj drobno cebulę, czosnek, obrane ze skóry pomidory. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy z oliwek, podsmaż cebulkę, włóż mięso i smaż - stale mieszając, przez kilka minut. Dodaj połowę pomidorów, wsyp tymianek, sól, pieprz i czosnek. Smaż jeszcze przez 5 minut. Wlej gorący bulion i odstaw patelnie z ognia. Osusz ściereczką plasterki cukinii. Rozgrzej na dużej patelni oliwę z oliwek i na mocnym ogniu smaż z obu stron cukinię na złoty kolor. W żaroodpornym naczyniu układaj warstwy cukinii, mięsa, posiekanych pomidorów. Rozsyp na wierzchu ser i zieloną natkę pietruszki. Zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podaj z ryżem, lub białym pieczywem. |