Składniki
-
1 kg Cytrynanieduże o cienkiej skórce
-
2-3 łyżki Sól
-
z 2 sztuk Sok z cytryny
-
1 i 1/2 szklanki Olej słonecznikowy
-
1 łyżeczka Mielona kolendra
-
1 łyżeczka Goździk
-
3-4 sztuki Liść laurowy
Opis
Cytryny z marynaty to doskonały dodatek do ryb, drobiu, jarzyn i cielęciny. Sam olej z tego przepisu to dodatek do surówek i mdłych zup. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Umyj szczoteczką cytryny pod bieżącą zimną wodą. Osusz papierowym ręcznikiem. Każdą przetnij na krzyż - niezbyt głęboko od strony szypułki. Rozchyl delikatnie każdy owoc (jak kielich kwiatu) i posyp wewnątrz solą (około płaskiej łyżeczki do kawy), zamknij. Wbij w każdą 3 - 4 goździki. Układaj ciasno cytryny w sterylnie czystym słoiku. Wsyp kolendrę i liście laurowe. Utrzyj oliwę z sokiem cytrynowym. Zalej owoce tak, by olej dokładnie je przykrywał. Odstaw na co najmniej 15 dni. Marynowanie wyostrza smak cytryn, więc należy ich używać z umiarem, 2 - 3 ćwiartki wystarczą, by dodać wspaniałego aromatu pieczonej rybie, cielęcinie, daniom z kurczaka. Olej z marynaty jest doskonałym dodatkiem do sałatek, mdłych zup i gulaszu. Otwarty słoik trzeba przechowywać w lodówce, uważać by cytryny były zawsze przykryte olejem. Jeśli ktoś lubi rozmaryn, może zamiast goździków dodać do oleju gałązki tego aromatycznego zioła. |