0 0
Czekoladowe ciasto z cukinią

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

300 g Mąka pszenna
500 g Cukinia
100 g Masło miękkie
100 g Czekolada gorzka
250 g Cukier
125 ml Olej
2 szt Jajko duże
30 g Ciemne kakao
120 g Gęsty jogurt naturalny
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka Soda oczyszczona
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
szczypta Sól
Składniki na polewę czekoladową:
100 g Czekolada gorzka
5 łyżek Mleko 3,2 %
1 łyżka Masło

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Czekoladowe ciasto z cukinią

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na polewę czekoladową:

Opis

Udostępnij

Dekadenckie, intensywnie czekoladowe ciasto. Mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne. Osoby niewtajemniczone nawet się nie zorientują , że ciasto zawiera cukinię. Smak cukinii nie jest wyczuwalny, jedynie można gdzieniegdzie wyczuć jego starte cząstki. Zdecydowanie uzależniające.

(Visited 15 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Cukinię obieramy, wydrążamy środek z nasionami i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy olej. Następnie dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kolejno po jednym jajku, na przemian z mąką i jogurtem naturalnym. Na sam koniec dodajemy cukinię i roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy około 1 godziny do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto w trakcie pieczenia może popękać, ale to zupełnie normalne.
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kruche ciasto z rabarbarem i masą budyniową
następny
Toskańska zapiekanka z cukinią
poprzedni
Kruche ciasto z rabarbarem i masą budyniową
następny
Toskańska zapiekanka z cukinią

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here