Składniki
-
300 g Mąka pszenna
-
500 g Cukinia
-
100 g Masłomiękkie
-
100 g Czekolada gorzka
-
250 g Cukier
-
125 ml Olej
-
2 szt Jajkoduże
-
30 g Ciemne kakao
-
120 g Gęsty jogurt naturalny
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
1 łyżeczka Soda oczyszczona
-
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
szczypta Sól
-
Składniki na polewę czekoladową:
-
100 g Czekolada gorzka
-
5 łyżek Mleko 3,2 %
-
1 łyżka Masło
Opis
Dekadenckie, intensywnie czekoladowe ciasto. Mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne. Osoby niewtajemniczone nawet się nie zorientują , że ciasto zawiera cukinię. Smak cukinii nie jest wyczuwalny, jedynie można gdzieniegdzie wyczuć jego starte cząstki. Zdecydowanie uzależniające.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Cukinię obieramy, wydrążamy środek z nasionami i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. |