0 0
Czekoladowe serduszka

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto
250 g Mąka tortowa
220 g Drobny cukier
130 g Masło
1/2 szklanki Jogurt naturalny
2 szt Jajko
100 g Gorzka czekolada
5 łyżek Ciemne kakao
1 łyżeczka Soda oczyszczona
Składniki na polewę
150 g Biała czekolada
1 łyżka Masło
2-3 łyżki Mleko 3,2 %
szczypta Czerwony barwnik spożywczy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Czekoladowe serduszka

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na ciasto

  • Składniki na polewę

Opis

Udostępnij

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosę H.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i mieszając podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę. i mieszamy. Do drugiej miski wybijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do połączenia się składników. Do miski z mąką dodajemy roztopione masło, mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy masę jajeczną i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wierzch ciasta równamy, ścinając nożem wszelkie nierówności. Foremką w kształcie serduszka wycinamy ciastka.

2
Zakończ etap

Przygotowanie polewy

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko i mało. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy odrobinę czerwonego barwnika i mieszamy, aby polewa równomiernie zabarwiła się na czerwony kolor. Polewą dekorujemy serduszka.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Waniliowa Panna Cotta z sosem jeżynowym
następny
Kurczak po indyjsku
poprzedni
Waniliowa Panna Cotta z sosem jeżynowym
następny
Kurczak po indyjsku

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here