Składniki
-
Składniki
-
1 szt Seler korzeniowy
-
6-8 łodyg Seler naciowy
-
1 szt Cebula
-
1 szt Ziemiaki
-
500 ml Bulion drobiowy
-
125 ml Śmietanka 30%
-
10 dag Ser z niebieską pleśnią
-
50 g Serek topiony emmentaler
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
szczypta Sól
-
szczypta Pieprz
Opis
Pyszna kremowa zupa z selera z dodatkiem sera z niebieską pleśnią.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zupySelera korzeniowego obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę. Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy oba rodzaje selera i podsmażamy wszystko razem kilka minut. Dodajemy zawartość patelni do gorącego bulionu, stopniowo dodajemy również śmietanę cały czas mieszając. Dodajemy serek topiony, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy krem przyprawami. Przed podaniem dekorujemy listkami selera naciowego i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. |