Składniki
-
1/2 kg Filet z dorsza
-
do smaku Pieprz cytrynowy
-
do smaku Sól morska
-
Składniki na panierkę:
-
250 g Mąka pszenna
-
3/4 szklanki Piwo
-
1 szt Jajko
-
do smaku Sól morska
-
do smaku Pieprz
-
szczypta Proszek do pieczenia
-
Dodatkowo:
-
kilka Plaster cytryny
-
do smażenia Olej
Opis
Ryby są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Szczególnie istotne jest spożywanie ryb morskich takich jak łosoś, dorsz, sardynka, makrela, tuńczyk, śledź. Są one źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i składników mineralnych. Dorsz to druga moja ulubiona ryba – zaraz po łososiu. Choć jestem zwolenniczką ryb smażonych sauté, to czasem jednak dla odmiany przyrządzam rybę w delikatnym cieście piwnym.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie panierki:Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, piwo i jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki, wtedy nie będzie spływało z ryby. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek ryby maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu rybę układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Rybę dekorujemy plasterkiem cytryny. |