Składniki
-
Składniki na ciasto
-
240 g Mąka
-
200 ml Mleko 3,2 %
-
2 szt Jajko
-
100 g Cukier puder
-
60 g Masło
-
1 łyżeczka Pasta waniliowa
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1łyżeczka Cynamon
-
Składniki na posypkę
-
60 g Masło
-
100 g Drobny cukier
-
1 łyżeczka Cynamon
Opis
Doughnuts’y to amerykańskie pączki, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. W Stanach Zjednoczonych stanowią nie tylko niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach, stereotypowy amerykański policjant przedstawiany jest z donatem w jednej ręce i kawą w drugiej. Doughnuts’y, to słodkie pączki z dziurką bez nadzienia. Ich cechą charakterystyczną jest dziurka pośrodku (z wyglądu przypominają doskonale znane w Polsce oponki). Zazwyczaj oblane mleczną czekoladą i udekorowane kolorową posypką. Są również wersje z kolorowym lukrem, karmelowym sosem, syropem klonowym czy najzwyczajniej obtoczone w posypce z cukru i cynamonu. Są również dwie wersje ich przygotowania: smażone i pieczone.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciastaDo dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztopione masło i pastę z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i przy pomocy np. trzepaczki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do donuts'y smarujemy oliwą (świetnie sprawdza się tu oliwa w sprayu). Ciastem wypełniamy każde wgłębienie do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy około 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy około 5 minut. Następnie wyjmujemy donutsy podważając lekko je nożem i układamy na kratce do całkowitego ostudzenia. |
2
Zakończ etap
|
DekoracjaMasło rozpuszczamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Każdy donuts smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H. |