0 0
Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
4 szt Filet z kurczaka
do smaku Pieprz
do smaku Sól
Składniki do nadzienia:
100g Kiełbasa chorizo
1 szt Szalotka
4 plasterki Ser cheddar
2-3 łyżki Masło
do smaku Biały pieprz
Składniki na panierkę:
1 szt Jajko
1/2 szklanki Tarta bułka
Dodatkowo:
do smażenia Oliwa z oliwek

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami

Kuchnia:
  • 45 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Składniki

  • Składniki do nadzienia:

  • Składniki na panierkę:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Drób jest idealnym mięsem do eksperymentowania, a ja lubię eksperymenty. Dziś kurczaka połączyłam z duszonym porem i wspaniałą, hiszpańską kiełbaską chorizo. Wspaniałe smaki, które ze sobą współgrają. Uniwersalne i bardzo proste do przygotowania danie. Nadaje się zarówno na przyjęcia, rodzinne obiady czy kolacje we dwoje.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie mięsa:

Filety kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża nacinamy każdy filet wzdłuż, tak aby powstała kieszonka.

2
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia:

Pory kroimy w cienkie półplasterki, a chorizo i szalotkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chorizo i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pory, szalotkę i dalej podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż pory zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem. Soli nie używałam, ponieważ chorizo jest dość intensywne w smaku.

3
Zakończ etap

Czynności końcowe:

Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdy filet kurczaka. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą z obu stron. Filety obtaczamy w rozkłóconym jajku. Jajkiem smarujemy również nacięte brzegi i dociskamy, aby się nie otworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane filety pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200'C. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zalewajka świętokrzyska
następny
Staroangielski paj jabłkowy
poprzedni
Zalewajka świętokrzyska
następny
Staroangielski paj jabłkowy

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here