Składniki
-
4 szt Filet z kurczaka
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
-
Składniki do nadzienia:
-
100g Kiełbasa chorizo
-
1 szt Szalotka
-
4 plasterki Ser cheddar
-
2-3 łyżki Masło
-
do smaku Biały pieprz
-
Składniki na panierkę:
-
1 szt Jajko
-
1/2 szklanki Tarta bułka
-
Dodatkowo:
-
do smażenia Oliwa z oliwek
Opis
Drób jest idealnym mięsem do eksperymentowania, a ja lubię eksperymenty. Dziś kurczaka połączyłam z duszonym porem i wspaniałą, hiszpańską kiełbaską chorizo. Wspaniałe smaki, które ze sobą współgrają. Uniwersalne i bardzo proste do przygotowania danie. Nadaje się zarówno na przyjęcia, rodzinne obiady czy kolacje we dwoje.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie mięsa:Filety kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża nacinamy każdy filet wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzienia:Pory kroimy w cienkie półplasterki, a chorizo i szalotkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chorizo i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pory, szalotkę i dalej podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż pory zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem. Soli nie używałam, ponieważ chorizo jest dość intensywne w smaku. |
3
Zakończ etap
|
Czynności końcowe:Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdy filet kurczaka. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą z obu stron. Filety obtaczamy w rozkłóconym jajku. Jajkiem smarujemy również nacięte brzegi i dociskamy, aby się nie otworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane filety pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200'C. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. |