Składniki
-
Składniki na zaczyn drożdżowy:
-
30 g Suche drożdże
-
50 ml Mleko
-
2 łyżki Mąka
-
1 łyżka Cukier
-
Ciasto właściwe:
-
550 g Mąka pszenna
-
135 ml Mleko
-
60 g Masło
-
3 łyżki Cukier
-
1 sztuka Jajkoduże
-
1 sztuka Żółtko
-
Składniki na nadzienie serowe:
-
300 g Twaróg półtłusty
-
1/2 łyżeczki Pasta waniliowa
-
4 łyżki Cukier puder
-
1 łyżka Budyń waniliowy
-
1 sztuka Żółtko
-
Dodatkowo:
-
200 g Jeżyny
Opis
Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych wspomnień mojego dzieciństwa. Sam zapach przywołuje wspomnienia rodzinnego domu, w którym ściany przesiąknięte zapachem rosołu, gromadziły miłość. Często powracam do tych wspomnień. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś 20 lat do domu, mojego domu — popijając zimne mleko…
Powracając do przepisu — wykorzystałam ostatnia porcję zamrożonych jeżyn, aby ustąpić miejsca na kolejne, tegoroczne zbiory. Bułeczki wyszły niesamowicie delikatne i mięciutkie. O smaku chyba nie muszę wspominać…
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zaczynu:Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, pokruszone drożdże i ciepłe mleko. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta właściwego:Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajka, żółtko i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy zgrabne, okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzienia:Do sera dodajemy wszystkie składniki. Przy pomocy widelca dokładnie rozcieramy ser tak, aby składniki dokładnie się połączyły. |
4
Zakończ etap
|
Czynności końcowe:W każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. W każde wgłębienie nakładamy łyżkę nadzienia serowego. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia. Na wierzch sera wykładamy porcję jeżyn, delikatnie wciskając je w nadzienie serowe. Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190'C. Pieczemy przez 18-20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka. |