Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
500 g Mąka pszenna
-
185 ml Mleko 3,2 %
-
60 g Masłomiękkie
-
7 g Suche drożdże
-
3 łyżki Cukier
-
1 szt Jajko
-
1 szt Żółtko
-
Składniki na kruszonkę:
-
85 g Mąka pszenna
-
60 g Rozpuszczone masło
-
5 łyżek Cukier
-
1/2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
-
Dodatkowo:
-
400 g Truskawki
-
2 łyżki Tarta bułka
-
1 szt Białko
Opis
Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych wypieków – z owocami, kruszonką bądź też sauté . Pod postacią bułeczek, ciast, rogalików czy bab. Puszyste, mięciutkie, maślane i pachnące. Często kojarzone z czasami beztroskiego dzieciństwa i szklanką zimnego mleka. Do takich wspomnień warto powracać. Moje wspomnienia przywołują drożdżówki z truskawkami i chrupiącą, waniliową kruszonką.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie kruszonki:Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę. |