0 0
Drożdżówki z truskawkami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na ciasto:
500 g Mąka pszenna
185 ml Mleko 3,2 %
60 g Masło miękkie
7 g Suche drożdże
3 łyżki Cukier
1 szt Jajko
1 szt Żółtko
Składniki na kruszonkę:
85 g Mąka pszenna
60 g Rozpuszczone masło
5 łyżek Cukier
1/2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
400 g Truskawki
2 łyżki Tarta bułka
1 szt Białko

Wartość odżywcza

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Drożdżówki z truskawkami

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Porcje 10
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Składniki na kruszonkę:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych wypieków – z owocami, kruszonką bądź też sauté . Pod postacią bułeczek, ciast, rogalików czy bab. Puszyste, mięciutkie, maślane i pachnące. Często kojarzone z czasami beztroskiego dzieciństwa i szklanką zimnego mleka. Do takich wspomnień warto powracać. Moje wspomnienia przywołują drożdżówki z truskawkami i chrupiącą, waniliową kruszonką.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 8-10 części. Z każdej części formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu w każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Na dno wgłębienia sypiemy odrobinę bułki tartej, co zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto soku z truskawek. Układamy truskawki pokrojone na ćwiartki.
Wierzch bułeczek obficie posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.
- czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
- wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

2
Zakończ etap

Przygotowanie kruszonki:

Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Chleb orkiszowy
następny
Kremowa zupa pomidorowa z tortellini
poprzedni
Chleb orkiszowy
następny
Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here